Kokonaisvaltaista agilityvalmennusta huippuhengessä – Esittelyssä FitDog Agilityteam

Päivä oli harmaa ja kolea, mutta edessämme oli kuitenkin jännittävä viikonloppu! Pääsimme nimittäin tutustumaan FitDog Agilityteam-leirin kansainväliseen tunnelmaan Vantaalla. FitDog Agilityteamin meneillään oleva kausi on järjestyksessään kolmas ja nyt myös te pääsette kurkkaamaan FitDog Agilityteamin konseptin kulisseihin meidän ja leiriläisten näkökulmasta!

Leirillä päävalmennusparina toimivat veljekset Juha ja Jouni Orenius ja lisäksi leirin kolmannella kaudella valmentaa agilityn kansainvälisiä kärkinimiä kuten Lee Gibson, Zeljko Gora, Jan Egil Eide, Jenna Caloander ja Isabelle Emanuelsson. Fit Dogissa huikeinta onkin juuri kansainvälisten agilityammattilaisten valmennuksen tarjoaminen keskellä piskuista Vantaata!

Vaikka Suomi tuntuu monessa asiassa olevan syrjässä ja kaukana agilityn Keski-Eurooppalaisesta kohinasta, niin tällä saralla agilityvalmennus ja FitDog ovat kyllä edelläkävijöitä.

FitDog Agilityteam eli ”fidari” pähkinänkuoressa:

 • FitDog® on rekisteröity tavaramerkki ja sen omistaa Laura StrömbergFitDog Finland Oy. FitDog toimii konseptin pääsponsorina.
 • Valmennuskokonaisuus:
  • Agilityvalmennus: kotimaiset ja ulkomaiset huippuvalmentajat ja luennot
  • Psyykkinen valmennus: urheilupsykologin luennot, pienryhmävalmennukset sekä käytännönharjoitukset
  • Fysiikkavalmennus: fysiikkatreenit agilityohjaajan kunnon kehittämiseen
 • Leiriviikonloput järjestetään Vantaalla
  • Agilityvalmennukset Agilityakatemian hallissa Vantaan Seutulassa.
  • Luennot ja fysiikkavalmennus Vantaan alueella
 • Kaudessa 6 leiriviikonloppua:
  • Leiriviikonloppuun sisältyy neljät agilitytreenit, kahdet fysiikkatreenit ja luentoja eri aiheiden ympärillä, kuten: ohjaajan ravitsemus, koiran lihashuolto ja fyysisen kuntohuipun ajoittaminen
 • FitDogin leiriläisistä on myös muodostettu omat SM-joukkueet vuosina 2015 ja 2016.
 • Tällä hetkellä FitDog Agilityleirikokonaisuus toimii Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa

Alunperin tarkoituksena oli järjestää hauska “agilityvalmennusjuttu”

Alunperin FitDog Agilityteam oli hauska idea kaveruksien kesken. Ensimmäinen kausi näkikin päivänvalon kivana “agilityvalmennusjuttuna” vuonna 2014. Tällöin mukana oli vain kotimaisia valmentajia.

Leiri oli suosittu ja seuraavana vuonna haluttiin tehdä jotain hieman eri tavalla ja hieman isommin. Tiimikoordinaattori Jessi Landen, Jouni ja Juha löivät päänsä yhteen ja keksivät tehdä kokonaisvaltaisen valmennuskonseptin, jossa olisi lisäksi mukana kansainväliset valmentajat. Tätä ei Suomessa ole vielä ollut tarjolla, mutta pian tämän idean jälkeen oli!

Toisella kaudella idea laitettiin täytäntöön! Tosin kansainvälisiä valmentajia oli enemmän kuin nyt kolmannella kaudella. Kolmannella kaudella pidettiin -tottakai, kansainväliset nimet mukana, mutta hieman pienemmällä kokoonpanolla. Nyt asiakkaat saavat vieläkin enemmän irti valmennuksista, kun näkevät valmentajat useammin kuin kerran kauden aikana. Myös ulkomaiset valmentajat oppivat tuntemaan valmennettaviaan paremmin.

Kokonaisvaltainen valmennuskokonaisuus

Alusta asti valmennuskokonaisuus on sisältänyt agilityn huippuvalmennuksen lisäksi myös psyykkisen- ja fysiikkavalmennuksen. Psyykkisestä valmentamisesta huolehtii Marjo Korander-Taavitsainen (voit lukea Marjon kouluttaja-esittelyn täältä) ja ohjaajien fysiikkaa hioo huippuunsa Jerry Stenberg.

Valmennuskokonaisuuden idea onkin katsoa koirakkoa kokonaisuutena: agilityurheilijoina, joiden suoriutuminen koostuu monesta osa-alueesta: lajitaidoista, koiran osaamisesta, fysiikasta sekä psyykkisestä puolesta.

Eikä siinä vielä kaikki.. FitDogista on tullut kansainvälinen ilmiö!

Tästä kivasta agilityvalmennusjutusta tuli suosittu agilityvalmennus-kokonaisuus Suomessa, mutta myös muualla Pohjoismaissa. FitDog toimii nykyään kolmessa maassa. Suomen lisäksi valmennuskonsepti pyörii Norjassa (FitDog Agilitycamp) ja Ruotsissa (FitDog Agilityteam).

Norjassa leirikonsepti on hieman pienempi. Tämä johtunee siitä, että  maassa talviaikaan treenaaminen on haasteellista, koska halleja ei ole samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Ruotsissa sen sijaan leirille ilmoittautui jo ensimmäisellä kaudella kaksi kertaa niin paljon ihmisiä, kuin leirille pystyttiin ottamaan.

Leiriviikonloppu oli tiivis, mutta antoisa

Kyseisenä viikonloppuna treenasimme Juhan, Jounin, Leen ja Janin valmennuksessa. Virallinen leiriosuus ja tunnelmaan virittäytyminen alkoi jo perjantai-iltana. Perjantai-ilta kului rattoisasti muiden leiriläisten kanssa mielenkiintoisten aiheiden parissa. Kuuntelimme Marjon ja Leen luennot sekä Nutrolintuotetietoutta kahvikupposen äärellä.

Päivät olivat tiiviitä ja meidän ryhmämme aloitti aikaisin aamulla. Molempina aamuina lauantaina ja sunnuntaina klo 07.00 hallin valot räpsähtivät päälle. Reippaina agilityurheilijoina ryhmämme tutustui valmiiksi rakennettuun rataan, vaikka ulkona oli vielä pilkkopimeää ja tuntui siltä, että koko muu Vantaa vielä nukkui. Todellista leiritunnelmaa siis.

Leiriviikonlopun kokemuksiamme

Lee Gibson painotti kontrollin ottamista ja yhteyden säilyttämistä koiraan. Treeneissä ei tehty helppoja ohjauksia vaan vaikeita, koska tavoitteena oli oppia. Koiraa haastettiin eri ohjauksilla eikä aina menty edes radan kannalta loogisinta reittiä. Lee oli erittäin tarkka ajanotosta, joka loi pienen paineen tunnun siihen, että nyt tehdään hommia! Leen treeneistä jäi paljon ajatuksia siitä, miten tärkeää on opettaa koirasta itsenäisempi. -Agilityurheilijat.fi

Jan Egil teki radan, joka vaati koiralta osaamista ja irtoamista. Jan oli erittäin tarkka, että asiat tehdään oikein ja parhaalla mahdollisella tavalla, eikä sinne päin. Silti Jan oli äärimmäisen mukava ja ystävällinen valmentaja, joka kysyi myös treenaajan mielipiteitä asioihin. Hän esitti hyvin vaihtoehtoja ohjauksiin jo rataantutustumisessa. -Agilityurheilijat.fi

 

Viimeinen ryhmä lopetti treenit klo 21 aikaan, päivät olivat siis kokonaisuudessaan pitkiä. FitDog-leirin koordinointi ei ole varmasti helppo tehtävä, mutta koordinaattori Jessi pitää langat kyllä tiukasti hallussaan ja ryhmät vaihtuivat joutuisasti ja järjestelyt sujuivat muutenkin moitteettomasti. Jokaiselle koirakolle oli varattu n. 20 minuuttia treeniaikaa kullakin valmentajalla. Leiriläiset ja me saimme leirin aikataulut hyvissä ajoin ja ehdimme näin valmistautua leiriin huolella.

Jan Egil Eide (vasemmalla) ja Lee Gibson. Kuva: Jessi Landen

Tapahtuuko leirien välillä mitään?

Kyllä tapahtuu. Vaikka leiriviikonloppu on itsessään tiivis, hommia tehdään myös leirien välillä. Fit Dog -leiriläiset pitävät yhteyttä toisiinsa leirien välillä yhteisessä Facebook-ryhmässä. Sen lisäksi valmentajat antavat leirien välille kotitehtäviä. Kokemuksien mukaan, kuukausi on sopiva väli leirien välillä. Ei liian pitkä, mutta ei liian lyhyt.

 

Päävalmentaja Juha Orenius ja Eetu Rajala koiransa Kessun kanssa

Treenaamista rennossa yhteishengessä

Usein viikkoryhmä-tyyppisissä valmennuksissa hyvällä porukalla päästään jonkin ajan kuluessa hienossa yhteishengessä treenaamiseen, joka vie jokaista treenaajaa eteenpäin ja tsemppaa valmentajan lisäksi tekemään parhaansa. FitDogissa on ainutlaatuisesti päästy samaan, vaikka kausi koostuu vain kuudesta treeniviikonlopusta. Hurjaa!

Hyvä yhteishenki tuli esille haastatteluissa, mutta koska me olimme mukana leirillä ikäänkuin “ulkopuolisina” sen tunsi myös itse, meidät otettiin avosylin vastaan. Ei kuppikuntia eikä omia leirejä, vaan yhtä ja samaa tiivistä porukkaa!  Ehkä tämä on sitä kansainvälistä henkeä, jossa me suomalaiset saisimme vieläkin enemmän petrata?

Mikä on tämän hyvän yhteishengen salaisuus?

Kysyimme mikä on tämän yhteishengen salaisuus? FitDog leirillä jo kolmatta kautta oleva Sanna Ristikartano arveli sen johtuvan siitä, että yhteishenki on rakennettu jo ensimmäisellä kaudella. Vaikka porukasta osa aina vaihtuu kausien välillä, on yhteishenki tarttunut “vanhoilta” myös uusiin treenaajiin.

Jos joku kokee leirillä epäonnistuneensa, on heti vieressä selkään taputtaja tuomassa esiin onnistumiset.

Sanna itse on ollut mukana kolmella kaudella, kahdella eri koiralla: Hevillä ja Popilla. Halusimme kovasti selvittää, minkä takia hän on pysynyt vuosi toisensa jälkeen mukana remmissä?

“Tykkään leiriviikonlopuista, yhteishengestä, suunnitelmallisuudesta, kotiläksyistä, fysiikkatreeneistä ja muista luennoista. On todella hyödyllistä, että täällä on muutakin kuin agilitya. Myös uusiin agilityihmisiin on ollut kiva tutustua. Tuntee oman seuran lisäksi myös muita harrastajia.“ Sanna kertoo.

Sanna itse kokee, kehittyneensä koirakkona eniten ensimmäisellä kaudella, ehkä siksi, että silloin oli eniten kehittämisen varaa. Tällöin erityisesti psyykkinen valmentautuminen näytteli suurta roolia kehittymisen osalta. Luennot, pienryhmätyöskentely ja käytännön harjoitteet veivät koirakkoa hurjasti eteenpäin.

Vaikeuksien kautta voittoon

“Tonne mä haluun! Fysiikkatreenit, psyyketreenit, kaikki!” Saara Krook on halunnut olla osa FitDog Agilityteamia sen ensimmäisestä kaudesta lähtien, mutta pääsi toteuttamaan tämän agilityunelman vasta konseptin kolmannella kaudella.

Saara kertoo, että erityisenä vetonaulana osallistumiseen toimi nimenomaan fysiikkapuoli. Odotukset todella täyttyivät, sillä leireillä treenataan kovaa, sekä fysiikkaa että haastavia ratoja koiran kanssa!

Saaralla on ollut valitettavasti huonoa onnea matkassa. Ensimmäisen ja toisen kauden aikaan hänellä ei ollut koiraa, sillä kisavalmis sekarotuinen Matu oli loukkaantunut ja Matun seuraaja bordercollie Norja oli vielä liian nuori. Nyt kolmannella kaudella Saaralla oli koira ja osallistuminen oli mahdollista. Valitettavasti Saara itse kuitenkin loukkasi polvensa kesken kauden.

Erityispisteet Jouni Oreniukselle

Saara antaakin erityispisteet Jounille, sillä erityisesti hän on vienyt koirakkoa eteenpäin loukkaantumisesta huolimatta. “Viime leirillä olin ekaa kertaa treenaamassa loukkaantuneena ja Jounin kanssa tehtiin vaikeita avokulmia kepeille”.

Kaikkiin treeneihin Saara ei ole osallistunut eikä se ole ollut mikään ongelma, sillä on on myynyt osan valmennuksistaan kaverilleen.

Kauden alussa asetetut tavoitteet eivät luonnollisestikaan Saaralla toteudu yllättävän loukkaantumisen myötä, jonka vuoksi hän on ollut enemmän yhteydessä urheilupsykologin kanssa -leirien välilläkin. Tavoitteita on pitänyt käydä uudelleen läpi. Tässä valmennuskokonaisuudessa tämä on mahdollista, ja koirakko voi edetä myös poikkeustilanteissa.

Näemme ehkä Saaran seuraavalla, neljännellä kaudella, sillä hän todellakin haluaisi kokea kokonaisen ja ehjän kauden!

Leiriviikonlopun kokemuksiamme

Jouni oli todella kannustava ja taitava löytämään juuri koiralle sopivimmat ohjaukset. Hän osasi soveltaa treeniä koirakon taitotason ym. mukaan. Jouni puskee ohjaajaa ylittämään itsensä. -Agilityurheilijat.fi

Astan menestystarina, aloittelijasta arvokisoihin!

Asta Vento on mukana toista kertaa 7-vuotiaan espanjanvesikoira Panchon kanssa. Astan tarina on kerrassaan upea ja tästä voisi jokainen ottaa mallia. Asta ja Pancho tutustuivat lajiin koirakerho Heiluhännissä ensimmäistä kertaa koiran ollessa “jo” 3-vuotias.

“Koiran kanssa on kiva puuhata yhdessä jotain, eikä vain käydä lenkeillä yhdessä” Asta kertoo. Hän halusi oitis mukaan agilityn pariin nähtyään sitä ensimmäisen kerran!

 

Espanjanvesikoira Pancho odottaa innoissaan treenivuoroaan

Vain vuosi alkeiskurssille osallistumisen jälkeen Asta osallistui epiksiin, ja siitä kuukauden päästä olikin edessä ensimmäinen virallinen startti! Menestys oli hurjaa, sillä hyvin pian tämä koirakko kilpaili kolmosluokassa. “Olin todella ylpeä meidän menestyksestä, sillä olimme olleet lajin parissa niin vähän aikaa”.

Asta lähti FitDogiin valmentajansa ja treenikaveriensa innostamana. Astaa ajaa eteenpäin kilpailuhenkisyys, sekä jatkuva halu oppia lisää.“Sieltä se buusti tuli” Asta kertoo.

 

Asta Vento kertoo koiralle mihin mennään

Asta kokee, että heidän kehityksensä on ollut nopeaa siksi, että hän on saanut treenata aina itseään kokeneempien seurassa. FitDogiin osallistuminen olikin seuraava silmiä avaava askel. “Ensimmäisellä kaudella meillä ei ollut mitään tavoitteita. Kaikilla muilla tuntui olevan hienoja tavoitteita, joten päätin sitten itsekin kirjoittaa ylös, että SM-nollat voisi saada kasaan”.

Asta sanoo, että juttu olikin juuri siinä: tavoitteita pitää olla. Seuraavana kesänä kauden jälkeen koirakko kisasi SM-kisoissa!

Nyt toisella kaudella tavoitteeksi onkin asetettu valioituminen agilityvalioksi. “Me ollaan Panchon kanssa hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun asettaa tavoitteet ja keskittyy tekemiseen. En ollut aikaisemmin edes ajatellut, että tämän pitäisi olla jotenkin tavoitteellista ja se on tehnyt tästä nyt jotenkin makeeta!”

“Olen mukana kolmoskaudella, koska Fidari tuo treenaamiseen säännöllisyyttä ja leiriviikonloput tuovat elämään agilitypurskahduksen. Leiri on oma sosiaalinen ympäristönsä, jossa on rentoa ja hauskaa. Vaikeahan se on yrittää selittää agilityharrastuksen ulkopuolella oleville ystäville, että silmä on musta siksi, että treenikaveri heitti siihen vahingossa nännikumilla. ” Asta Vento naureskelee (ja niin myös ehkä mekin).

Jenna Caloander auttoi tekemään päätöksiä

Asta kertoo, että ehdottomasti eniten eteenpäin koirakkoa on vienyt Jenna Caloander. “Jenna vaatii sikana, ja saa ylittämään itsensä! Jennan treeneissä juostaan kieli vyön alla. Opetus on myöskin kansantajuista” Asta kertoo.

“Ongelmakohdat on Jennan kanssa katsottu läpi ja hän on ollut se, joka on sanonut, että näin tää homma tehdään! Ennen sitä oli vaikea tehdä päätöksiä, koska mielipiteitä oli monenlaisia ja niitä tuli monesta suunnasta. Jennaan luotan, päätökset tehtiin ja nyt homma toimii!” Astaa kuunnellessa poimimme myös muutaman tärkeän ohjenuoran: agia tehdään ilon kautta ja on tärkeää, että sen tekemiseen löytyy rentous. Ennenkaikkea harrastamisesta tulee nauttia! Viisaita sanoja.

Pidämme kaikki peukut pystyssä, että Astan kauden tavoitteet Panchon kanssa täyttyvät ja he valioituvat 🙂

FitDog Agilityteamissa jokaisen tavoitteet ovat yhtä arvokkaita

FitDogissa jokainen saa asettaa omat tavoitteensa. Jonkun toisen tavoite voi olla pärjääminen SM-kisoissa tai päästä maajoukkueeseen. Jollekin toiselle yhtä tärkeä ja iso tavoite on ylipäätään päästä arvokisoihin. FitDogin alussa voi helposti olla sellainen tunne, että ”Apua! Ei minulla ole mitään tavoitteita”.

Leirillä saa kuitenkin apua tavoitteiden asettamisessa. Voit edetä niiden tavoitteiden pohjalta, jotka itsellesi asetat. Jokainen tekee leirillä töitä itseään varten! Kuten Astakin kertoo, niin kaikki ovat yhtä arvokkaita omien tavoitteidensa kanssa ja tasa-arvoisia treenaajia leirillä!

Leiriviikonlopun kokemuksiamme

Juha puski eteenpäin ja luotti siihen, että lopulta onnistumme! Erityispisteet annan Juhalle yksilöllisyydestä: me ei tehty samoja ohjauksia kuin muut, koska ne eivät meille toiminut. Oli huippua, kun Juha rohkaisi viemään mm. juoksareita eteenpäin: poistumaan sieltä mukavuusalueelta ja sietämään virheitä! -Agilityurheilijat.fi

 

Mervi Huurros näyttää mallia hienoilla kontaktisuorituksilla

Jos sinua kiinnostaa viedä ensi kaudella omaa agilityharjoitteluasi askel eteenpäin, suosittelemme lämpimästi hakemaan mukaan FitDogin huippuporukkaan!

FitDog Agilityteamin facebook-sivut löytyvät täältä.

Agilityurheilijat.fi kiittää koko FitDog Agilityteamia kokonaisuudessaan ja toivottaa zemppiä jokaiselle leiriläiselle agilitykaudellaan! Myöhemmin julkaisemme Juha ja Jouni Oreniuksen kouluttaja-esittelyt sekä Lee Gibsonin ja Jan Egil Eiden tuomariesittelyt, olkaa kuulolla!