Agilityn MM-kilpailut 2017: Marianne Karjalainen ja bordercollie Tero sijoittuivat maksien lopputuloksissa kymmenen kärkeen!

Agilityn kilpailukausi huipentui MM-kilpailuihin edeltävänä viikonloppuna 5.-8.10.2017 Tsekkien Liberecissä. Kisat keräsivät niin paikan päälle, kotikatsomoihin kuin kisakenttien laidoille huikeat kannustusjoukot! 

Artikkelikuva: Emma Tuominen

Yksilökilpailussa lopputuloksissa kymmenen kärkeen sijalla 9. sijoittui taitava koirakko: Marianne Karjalainen ja bordercollie Tero. Haastattelimme Mariannea siitä, kuinka maailman kymmenen kärkeen oikein päästiin?

Marianne Karjalainen

 • Asuu Porvoossa avomiehensä Joona Sumelan kanssa. Myös Joona kisaa maxi3-luokassa, bordercollie Rinillä ja Rusinalla.
 • Mariannen ja Joonan perheeseen kuuluu yhteensä viisi bordercollieta Träp 9, Rusina 6, Tero 6, Rin 2 ja Roi 2.
 • Päivätyökseen Marianne työskentelee päiväkodissa
 • Kouluttaa harvakseltaan agilitya: pääasiassa omia kasvattejaan sekä omassa seurassaan Päijät-Hämeen Agility-Urheilijoissa.
 • Tällä hetkellä oma aika ja resurssit eivät riitä kouluttamiseen.
 • Saavutuksia agilityssa:
  • Jackrussellinterrieri Vilillä (jo edesmennyt) SM-2 2008, SM-3 2010, maajoukkueen varakoira 2010.
  • Bordercollie Träpillä pohj.mestaruus-pronssia ja -joukkuehopeaa 2011.
  • Bordercollie Terolla EO-4 2015, MM-9 2017, Pohj.mestaruus joukkue-pronssi 2017. EO-joukkueessa 2015, 2016 ja 2017
  • Useita piirinmestaruuksia eri koirilla.

”Saunajaakon Audi Jr”

Puhutaan hieman Terosta. Tero on Mariannen oman vanhemman koiran Träpin pentu. Teron isä on tsekkiläinen  Audi -niminen agilitykoira, joka on menestynyt agilityssa voittamalla mm. EO-kilpailuissa yksilöratoja.

Tästä ei liene vaikea päätellä, mistä ”Audi Jr” nimi juontaa juurensa. Itseasiassa kyseisestä pentueesta piti alunperin tulla Mariannelle narttupentu. Pentutesti päätti toisin. Sen mukaan Tero oli täydellinen ja ihana pentu. ”Minulle suorastaan sanottiin, että ota tämä.” Niin Tero saapui Mariannelle.

Tero osoittautuikin aika täydelliseksi. Marianne kuvailee häntä seuraavanlaisesti, ”Terolla on superluonne, se tulee toimeen kaikkien kanssa, on kotioloissa rauhallinen, helppo kouluttaa ja tekee aina sata lasissa. Terolla ei koskaan keitä yli, vaan on hyvin ajattelevainen ja järkevä tilanteessa kuin tilanteessa”


Kuva: Emma Tuominen.

Vaikka Tero on ominaisuuksiltaan ja luonteeltaan täydellinen, ei kaikki ole mennyt alusta asti kuin vettä vaan. Mutta kenelläpä olisi!

Teron kisaura alkoi pian kilpailuiän tullessa täyteen. Marianne kertoo, että ”aluksi meillä oli jonkin verran ongelmia riman tiputteluiden kanssa ja usein kävi niitä “meni jo”-tyyppisiä tilanteita.”

Tarvittiin hiukan aikaa ja yhteisiä kilometrejä. Nykyään Teron kanssa tekeminen on aika saumatonta ja Marianne sanoo tuntevansa hyvin Teron heikkoudet ja vahvuudet. ”Tämän vuoden karsinnat olivat kolmannet, joihin Tero osallistui ja nyt onnistuttiin lunastamaan paikka MM-joukkueeseen.” Marianne iloitsee.

Mistä asioista rakentuu koirakko joka yltää MM-tasolle?

Marianne summaa koiran ominaisuuksista koiran hyvät fyysiset ominaisuudet, kuten: nopeuden, kiihtyvyyden, kropan hallinnan sekä koiran luonteen, jossa ”pää kestää”. Lisäksi hän tuo esille tärkeän asian: koiralta vaaditaan hyvää esteosaamista mm. kontakteilta ja kepeiltä.

Ohjaajan tulee luottaa ja uskoa omaan tekemiseensä!

Koirakossa on kaksi puolta ja toinen niistä on tietenkin ihminen. Marianne sanoo, että ohjaajan tulee luottaa ja uskoa omaan tekemiseensä. Lisäksi taitotason tulee olla laaja! Tällä hän tarkoittaa sitä, että tietää mikä ohjaus sopii parhaiten mihin ja miksi?

Mariannesta on tärkeää oman koiran heikkouksien ja vahvuuksien tunteminen. Myöskään psyykkisiä valmiuksia ei tule sivuuttaa. Kun pitää suoriutua paineen alla tai kyseessä on tiukka paikka, vaatii se ohjaajalta mielen hallintaa.

Tästä voimme summata: koiran luonteen, fysiikan ja esteosaamisen sekä ohjaajan taitojen ja psyykkisten valmiuksien merkityksen menestyksessä.

Miten valmistauduit MM-karsintoihin kauden aikana?

Yksi Mariannen kauden päätavoitteesta oli päästä MM-joukkueeseen.

”Valmistautuminen oli käytännössä sitä, että kisasin tasaisesti ja aina kisojen perusteella treenasin niitä asioita, joissa oli puutteita. Mitään erityistä suunnitelmaa tai aikataulutusta minkään suhteen ei ollut. Kotona pihalla treenasin enemmän yksittäisiä asioita ja pieniä kokonaisuuksia. Viime kausi treenattiin Juhalla (Agility Akatemia), jossa tehtiin enemmän ratatreeniä.” 

Innostuneena ja avoimin mielin MM-kisaviikonloppuun

Marianne lähti avoimin mielin MM-kisaviikonloppuun. Innostusta ja hieman myös jännitystä oli ilmassa. Koirakon tavoitteena oli katsoa mihin oman tasoiset ja virheettömät suoritukset riittävät.

”Mitään tulospaineita sijoittumisen suhteen en ottanut. Kisat olivatkin meidän osalta nousujohteiset, alku vähän heikompi ja viimeisellä suoriuduttiin meidän omalla tasolla. ” Marianne kertoo.

Vauhti maailmalla on kova ja analysoitavaa jäi siitä, kuinka kärkeen päästään

”Toki kaikille radoille jäi parannettavaa. Sen huomasin, että maailmalla mennään niin kovaa, että yhteenkään ylimääräiseen laukkaan ei koiralla ole varaa. On pystyttävä pysymään oikeilla linjoilla koko rata, jos mielii kärkeen.”

Mariannen ja Teron joukkueradat hylkääntyivät. Yksilöradoilla hyppyradalla tuloksena oli 0/32 ja agilityradalla 0/9.

_DSC8266

Ylpeä Tero, kunniakierroksella. Kuva: Kaija Salmi

Voit käydä katsomassa kaikkien koirakoiden viikonlopun tulokset täältä.

Mitkä asiat vaikuttivat onnistumiseesi tärkeänä kisaviikonloppuna? 

Onnistumista siivitti oma avomies Joona, mahtava joukkueenjohto sekä se, että maxit juoksivat vain yhden radan päivässä.

”Tuntui tosi sopivalta, että maxit juoksivat vain yhden radan päivässä. Pääsi heti suorituksen jälkeen palautumaan. Joukkueenjohto oli tosi mahtava, sai kaikessa apua ja huolto pelasi. Avomieheni Joona piti koko ajan ajantasalla mitä hallilla tapahtuu, silloin kun olin lämmittelemässä koiraa tai odottelemassa hotellilla. Ei tarvinnut miettiä montako koiraa vielä ennen omaa vuoroa tai rataantutustumista. Pääosin olinkin hotellilla enkä kauheasti katsellut muiden suorituksia.” Marianne kertoo

Mariannen ja Teron yksilösuoritukset

Koiran fysiikasta pidetään huolta ja omasta siinä sivussa

Viimeisenä kysymyksenä halusimme selvittää, kuinka omasta ja koiran fysiikasta pidetään huolta.

Mariannen oma liikunnan harrastaminen koostuu käytännössä koirien päivittäisistä metsälenkeistä ja treeneistä. Päivätyö on itsessään liikkumista sekä ulkoilua jonka myötä peruskunto pohjalla on hyvä. Marianne myöntää, että hän ei kauheasti katso mitä syö. ”Syön mitä haluan, mutta sopivissa määrin”.

Koirat lenkkeilevät päivittäin vapaana metsässä ja sisällä tehdään jumppaharjoituksia. Lajiharjoitukset ovat myös osa kuntoa ylläpitävää treeniä. Lisäksi koirat käyvät välillä myös vesijuoksussa. Fysioterapeutti/osteopaatti huoltaa koirien kropat säännöllisesti.

Onnea vielä kerran Marianne ja kiitos haastattelusta 🙂 

Emme halua unohtaa muita Suomea edustaneita koirakoita: kiitos, upeita suorituksia! Voit käydä katsomassa Suomen 2017 MM-kokoonpanon  täältä.

Ensi vuonna Agilityn MM-kilpailut 2018 järjestetään naapurissamme Ruotsissa. Tapahtuma löytyy Facebookista.

Mutta me kaikkihan tiedämme mitä tapahtuu vuonna 2019 ?! KYLLÄ! Agilityn MM-kilpailut järjestetään Suomessa! Tämäkin  tapahtuma löytyy jo Facebookista.