Tekniikkataituri, joka valmentaa yksilöllisesti jokaista koirakkoa: kouluttajaesittelyssä Saija Mustonen

Artikkelikuva: Iris Kieme

Se tunne, kun raskaan työpäivän jälkeen laahustat treeneihin ja avatessasi hallin oven koko muun maailman stressi jää oven ulkopuolelle. On vain sinä, koirasi ja valmentaja, joka ohjaa teidän suoritustanne niin, että molemmat annatte 10 minuutin suorituksessanne parhaanne.

Onnistutte, haastatte itsenne, opitte jotain uutta ja saatte selvät sävelet omatoimiharjoitteluun. Hallista poistut kaikkesi antaneena, mutta energisenä ja voimaantuneena.  Tällaisen vaikutuksen valmennettaviinsa saa ammatikseen agilitya valmentava Saija Mustonen.

Eikä se aina ei ole kivaa, agilitykaan. Sen myöntää Saijakin, mutta yksi hyvä treeni, joka nollaa kaiken, kantaa pitkälle huonompiakin päiviä.

Tultiin ensimmäistä kertaa kokeilemaan Saijan koulutukseen ja yhtäkkiä minulla olikin hieno ja lupaava agilitykoira, joka vaan piti saada kunnolla haltuun. Oli ihana huomata että mehän osataan ja pystytään, kun vaan löydettiin oikeaan paikkaan! Liikkeelle lähdetään aina koirakko edellä, eikä vaan yritetä tunkea kaikkia koiria samoihin ohjauskuvioihin. Saijan treeneissä on saanut itkeä ja nauraa ja kotiin viemisiksi on aina jotain ylpeyden aihetta siitä, että me osataan ja meistä pidetään huolta <3 – Tiia Lempiäinen

Saija Mustonen

  • Pitkän linjan agilityharrastaja ja valmentaja Nummelasta
  • Päätynyt lajin pariin vuonna 1998. Kasvatti tuohon aikaan Chihuahuoita kennelnimellä “Little Step’s”. Tätä nimeä nykyinen yrityskin kantaa
  • Kotona omat kasvatit bordercolliet Voltti ja Vinkki, miehen vanha malinois Maliina sekä sahetlanninlammaskoira Notte sekä kolme kissaa
  • Kilpailee minimaksi /maksiluokassa Voltin kanssa.
  • Kouluttaa pääsääntöisesti Lägi-areenalla, kutsuttaessa muuallakin

Saija itse on päätynyt agilityn pariin vuonna 1998 puolivahingossa halutessaan harrastaa chihuahuansa kanssa muutakin kuin näyttelyä. Agility vei Saijan kuitenkin mennessään ja jo seuraavana vuonna Saijalle kotiutui bordercollie ja näin oli Little Step’sit vaihtuneet isompilaukkaisiin bordercollieihin.

Kuva: Iris Kieme

Seuraavat stepit agilityn saralla olivat kouluttautuminen koulutusohjaajaksi ja koetoimistijaksi. Saija oli aktiivisesti seura- ja kilpailutoiminnassa mukana ja alkoi lisäksi kouluttamaan seuratasolla. Agility tuli kuin tilauksesta  Saijan elämään täyttämään aiemman kilparatsastusuran jättämää tyhjiötä.

Agilityn lisäksi Saijalta löytyy kokemusta myös muista koiralajeista kuten: tokosta, paimennuksesta, hausta ja jäljestyksestä, sekä suojelutreeneistä malinoisin kanssa. Myös lintukoiran kouluttaminen on tuttua.

Hevoset kuuluvat Saijan elämään

Vastapainoa koiratouhuihin Saija hakee ratsastamalla omalla hevosellaan. Ratsastaminen pitääkin Saijan hyvässä kunnossa myös agilityssa, sillä ratsastamista tulee harrastettua lähes päivittäin.

Myös Saijan koirat pysyvät hyvässä kunnossa aktiivisella lenkkeilyllä monipuolisessa maastossa ja kehonhallinta-, sekä hyppytekniikkaharjoitteilla.

Koirakon yksilöllistä agilityvalmennusta: Little Step’s Agility

Aloitimme vuoden 2018 siis kouluttaja-esittelyn teon merkeissä Saijan valmennuksessa. Hän on vaikuttanut agilityn saralla jo toistakymmentä vuotta. Saija tunnetaankin sydämellisenä ja kokonaisvaltaisena valmentajana, josta tuskin kenelläkään on pahaa sanaa sanottavanaan.

Saijan ote on varma ja ammattitaitoinen -hän tietää, mitä hän tekee, vaikka mitään valmista sapluuna hän ei meille tarjoilekaan. Saija korostaakin sitä, että jokainen koirakko on oma yksilönsä.

Haaste valmennuksessa onkin juuri koirakolle sopivin tapa kouluttaa. Niin, että huomioidaan sekä koira että ohjaaja yksilöinä. Antoisinta Saijan mielestä on ennenkaikkea seurata kuinka nämä yksilöt hioutuvat tiimiksi -eli koirakoksi.

Saijan agilitytreeneissä oppiminen on tehokasta, koska kaikkea saa kokeilla

Treenit alkoivat luonnollisesti rataantutustumisella. Saimme tehdä rauhassa omat suunnitelmamme. Ennen suoritusta koiran kanssa, kävimme Saijan kanssa ohjausvalintamme tarkasti läpi.

Koimme erittäin mukavaksi sen, että saimme tehdä omat ratkaisut, eikä Saija  “tuputtanut” yhtä oikeaa vaihtoehtoa. Toki Saija haastoi meidät perustelemaan ratkaisumme ja niitä hiottiin tarpeen mukaan. Omien valintojen kanssa ei tarvinnut olla ”yksin”.

Rataa koiran kanssa tehdessä, saattoi jokin Saijan rataantutustumisessa antamista vinkeistä nousta mieleen parempana ratkaisuna kuin omamme.

Tämä jo sinällään kertoo Saijan ammattitaidosta. Saija ei ollut koiriamme vielä nähnytkään ja silti Saijalta sai jo tutustumisen aikana varteenotettavia vinkkejä, antaen samalla tilaa omille valinnoille.

Todellisen oppimistilanteen harjoituksesta tekikin juuri se, että oppiminen tuli omien kokemuksien ja oivalluksien kautta!

Todellisen oppimistilanteen harjoituksesta tekikin juuri se, että oppiminen tuli omien kokemuksien ja oivalluksien kautta, eikä valmentajan antamien valmiiden ratkaisujen kautta.

Tämä ei tarkoittanut missään nimessä sitä, että olisimme olleet oman onnemme nojassa. Päinvastoin! Radalle ei tarvinnut lähteä epävarmana, koska ratkaisut perusteluineen oli käyty hetkeä aikaisemmin läpi.

Saijan valmennustyyli oli selkeä ja looginen. Ohjauskuvioilla oli nimet ja jokaiseen kohtaan löytyi useimmiten useampi vaihtoehtoinen ratkaisu. Jokaiseen ratkaisuun löytyi myös koirakkokohtainen perustelu.

Yhtäkkiä Saijan opissa agility olikin niin kovin selkeää ja loogista!

Kuva: Iris Kieme

Kun valmennetaan ihmistä,  vuorovaikutustaidoilla on suuri merkitys

Saijan vahvuuksia agilityn valmentamisessa ovat ehdottomasti vuorovaikutustaidot. Tämän voimme allekirjoittaa, sillä treenien ilmapiiri oli lämmin ja kiva.

Myös koirakon yksilöllinen huomioiminen on Saijan ominta alaa, mikä näkyy treenin taitavana soveltamisena koirakkokohtaisesti.

Saija kokee, ettei ole yhtä ainoaa tapaa tehdä agilitya, vaan hän etsii aina kullekin koirakolle sopivimman ratkaisun.

Saijan treeneissä saan selkeitä ohjeita ja tarvittaessa myös rautalankamallin, ja erityisesti olen pitänyt siitä, että selitetään, miksi jokin ei välttämättä toimi ja toisaalta miksi jokin toinen taas todennäköisemmin toimii. Asioita pohditaan koiran näkökulmasta ja vähitellen tuntuu ohjaajallekin karttuvan ymmärrystä siitä, miten oma koira rataa ja ohjauksia tulkitsee ja lukee. – Noora Mäkelä

Saija on valmentajana avoin ja kannustava. Hän osaa juuri sopivassa suhteessa puskea koirakkoa antamaan parhaansa, mutta näkee myös milloin ohjaaja ei pysty enää antamaan enempää. Hän ottaa hienosti esiin ohjaajan ja koiran sen hetkiset resurssit.

Saijan valmennettavat ovat sitoutuneita sekä tyytyväisiä asiakkaita

Saijan valmennettavien kommenteista näkee selvästi, kuinka aidosti kiinnostunut Saija on valmennettavistaan.

Tuki ei rajoitu pelkkään treeniaikaan, vaan Saija elää vahvasti valmennettaviensa kehityksessä mukana. Saijan valmennettavat arvostavat Saijan rehellisyyttä ja konkreettisia ohjeita harjoitteluun sekä sitä, että Saija huomioi aina koirakon vahvuudet valmennuksessa.

Saijalla on myös rohkeutta sanoa suoraan niistä asioista, joita en itse ei huomaa omassa toiminnassani sekä vaatia yrittämään vaikeampiakin asioita. Saija siis potkii reippaasti eteenpäin, mutta aina positiivisella asenteella ja iloisesti!  – Tiina Tahvanainen

Saijan valmennettavat ovatkin erityisen sitoutuneita käymään Saijalla. Saija nauttii tyytyväisistä asiakkaista sekä heidän edistymisen ja oivaltamisen seuraamisesta. Saija kertookin oppivansa koko ajan itsekin uutta lajista.

Valmentaessa Saija pitää siitä, että pääsee olemaan tekemisissä sekä ohjaajien että koirien kanssa, eikä hän näe kahta samanlaista päivää saati koirakkoa.

Jo ensimmäinen kohtaaminen (Saijan kanssa) oli oivalluttava. Saija sanoi treenivuoron alkaessa, että en vielä tunne teitä niin käytän nyt ensin aikaa teidän seuraamiseen ennen kuin annan vinkkejä siitä, mikä olisi teille paras vaihtoehto. Tämä pysäytti. Niin siis et aio tuputtaa omaa yhtä ainoaa vastaustasi oikeana vaihtoehtona meille? Vau! Tulin toisenkin kerran ja syyskaudella aloitin viikkoryhmässä. – Elina Heinonen

OneMindDogs -metodi suunnannäyttäjänä

Eniten Saijan koulutustyyliin on ehdottomasti vaikuttanut Janita Leinonen ja Jaakko Suoknuutti. Saija kertookin tavallaan kasvaneensa OneMind Dogs-metodiin, sillä on alusta alkaen paitsi valmentautunut, niin myös valmentanut sillä metodilla. Saija onkin myös OneMindDogs -coach. Voit tutustua OneMindDogs -metodiin, ja lukea siitä lisää tämän linkin takaa.

Ajan kanssa Saija on tullut yhä vakuuttuneemmaksi sen toimivuudesta ja monipuolisuudesta. Valmentaessaan Saija on huomannut sen sopivan kaikenlaisille ohjaajille ja koirille.

Saija antaa aivan mahtavalla tavalla tilaa ohjaajalle itselleen miettiä ratasuunnitelmaa, ja neuvoo sitten, jos ohjaajan omat ajatukset eivät kohtaa taitojen kanssa. Olen saanut Saijalta todella paljon, mitä tulee kisaamisen kokonaisuuteen. Saija on erittäin vaatimaton, eikä halua nostaa itseään missään kohtaa jalustalle. Todella jalat maassa tyyppi. Arvostan erittäin paljon Saijan panostusta valmennettaviinsa. – Marko Kivihalme

Saija on kuitenkin avoin ja joustava valmentaja. Hän antaa tilaa yksilön omille näkemyksille sekä tavalle  tehdä agilitya. Pääasia, että miten tahansa hommia tehdään -se tehdään reilusti koiralle.

Agilityharrastaja: ole ylpeä koirastasi ja tekemisestäsi

Saija toivoisi agilityohjaajien oppivan ottamaan kehuja vastaan, sekä harjoittelemaan sitä, että olisivat omasta tekemisestään ja koirasta ylpeitä. Agility kaipaisi Saijan mielestä enemmän positiivista ajattelua, vaikkei ripaus koiranlukutaitoakaan olisi pahitteeksi.

Agility sopii Saijan mielestä kaikille, kunhan muistetaan mennä ja edetä koirakon mukaan.

Lajin pitäisi Saijan mielestä olla hauskaa ja palkitsevaa paitsi koiralle, niin myös ohjaajalle. Ajoittain ohjaajan on kuitenkin poistuttava mukavuusalueelta kehittyäkseen ja pystyäkseen paremmin viestimään koiralleen, mitä siltä haluaa.

Koiranlukutaito auttaa ohjauksessa eikä esteosaamisesta tingitä

Valmentaessaan Saija pyrkii tekemään agilityn helpoksi ja turvalliseksi koirille. Saijan mukaan koirat ymmärtävät ohjauksista suurimman osan luonnostaan, kunhan ohjaajat osaavat ohjaamisen lisäksi lukea koiraansa.

Taidot ja itsevarmuus nopean koiran ohjaamiseen ovat karttuneet huomattavasti. Ennen radalla juosseet päättömät kanat etenevät nyt yhtä matkaa. – Elina Heinonen

Perusasioista Saija ei tingi valmentaessaan, vaan esteosaaminen rakennetaan vahvaksi. Saijan treeneissä käytetään positiivista vahvistamista, koska sillä koirat oppivat asioita parhaiten.

“Minäkin haluan Saijan valmennukseen, missä treenit pidetään?”

Saija valmentaa tällä hetkellä pääasiassa Lägi-Areenalla Lohjalla omia viikkoryhmiä, sekä viikonloppukursseja. Kutsuttuna Saija kiertää rajoitetusti vierailevana kouluttajana eri seuroissa ympäri maata.

Tällä hetkellä vakituiset viikkotreenipaikat ja kurssit kevätkaudelle 2018 ovat täynnä. Vapaita paikkoja avautuu satunnaisesti, niistä voi tiedustella suoraan sähköpostitse osoitteesa: littlestepsagility (ät) gmail.com

Voit myös pyytää pääsyä Facebookissa olevaan treeniryhmään tämän linkin takaa. Ryhmässä ilmoitellaan vapaista paikoista ja asiakkaat myyvät, vaihtavat sekä ostavat sieltä treenejä. Huhti-toukokuussa avautuu haku syyskauden 2018 treeneihin.

Saijan palveluihin pääset tutustumaan Saijan nettisivuilta tämän linkin takaa. Saija kannattaa myös kutsua kauemmaskin valmentamaan, koska Saija ei osaa kuulemma sanoa ei ;).

Agilityurheilija.fi kiittää ja kumartaa mahdollisuudesta tutustua Saijaan agilityvalmentajana. Valmennatko sinä ja haluaisit itsestäsi kouluttajaesittelyn agilityurheilijat.fi sivustolle? Ota yhteyttä info@agilityurheilijat.fi , pari esittelyä mahtuu vielä vuodelle 2018!